STROJEVI
ZA INUKCIJSKO KLAJENJE

INDUKCIJSKO KALJENJE

Indukcijsko kaljenje nudi značajne prednosti u odnosu na tradicionalne metode za toplinsku obradu čelika, legura i ostalih metalnih dijelova. Ovaj je postupak savršen za metal s udjelom ugljika većim od 0,3%, posebno čelika sa malim udjelom legirnih elemenata (C34, C35, C60,..). Kako je opisano u industrijskoj normi DIN EN 100083, pomoću ovog postupka mogu se očvrsnuti.

POSTUPAK

Postupak je vrlo zahtjevan za opremu i zavojnicu. Idealni rezultati otvrdnjavanja mogu se postići samo savršenim podudaranjem precizno kontroliranog izvora energije s optimalnim dizajnom indukcijske zavojnice. Iskusni inženjeri Eldeca prilagođavaju indukcijske zavojnice kako bi zadovoljili specifikacije kupaca. Svaki je stroj u potpunosti pregleda i testiran kako bi se osigurale optimalne postavke.
Indukcijsko kaljenje je postupak u kojem se toplina generira izravno u obratku. Glavna prednost ove vrste toplinske obrade je što materijal brzo postiže željenu temperaturu da bi se otvrdnuli metalni dijelovi. Tradicionalnim postupcima kao što su plamen, peći ili konvekcija, toplina se obradak donosi zagrijavanjem površinskog sloja. Ove metode traju znatno duže i zahtijevaju znatno više energije. Suprotno tome, indukcijsko kaljenje nudi izuzetno kratko vrijeme zagrijavanja. Uz to, može se precizno upravljati snagom, frekvencijom i geometrijom induktora. Time se minimiziraju deformacije obratka i osigurava veća učinkovitost postupka.

PRINCIP RADA

 Jedna ili više indukcijskih zavojnica koriste e za stvaranje i usmjeravanje izmjeničnog magnetskog polja. Ovo magnetsko polje stvara vrtložne struje u metalu, koje zagrijavaju obradak do željene temperature. Neposredno nakon zagrijavanja, obradak prolazi kroz proces gašenja pomoću vod, ulja ili emulzije. Time se postiže martenzitna transformacija. Nakon kaljena, obradak se podvrgava temperiranju, kako bi se postigao željeni omjer tvrdoće i žilavosti. Dubina otvrdnjavanja kontrolira se, vrlo precizno, podešavanjem izvora električne energije te frekvencije struje indukcijske zavojnice. Debljina zagrijanog sloja od površine metala do neke točke ispod površine obrnuto je proporcionalna frekvenciji primijenjene izmjenične struje. Veće frekvencije proizvode tanji sloj.

MIND-L 1000

Chiron Serija 08

Prednosti

Modularan, kompaktan dizajn koji omogućuje laku prilagodbu obratku

Simultano otvrdnjavanje i temperiranje

Izvori energije od 10 do 1.000 kW

Integrirana automatizacija (opcija)

Mogućnost povezivanja sa drugim strojevima

Duljina obratka, max.

800 mm

Promjer obratka, max.

160 / 200 mm

Težina obratka, max.

10 kg

Generator

10 / 1.000 kW

Želite li saznati više?

Dozvolite da Vam predstavimo sve mogućnosti i posebnosti EMAG strojeva i pomognemo Vam odabrati najbolju opciju za Vaše potrebe!